Tips online sollicitatiegesprek

5 tips om je voor te bereiden op een online sollicitatiegesprek 💙

Face to Face solliciteren? De coronacrisis heeft een grote impact op ons dagelijks leven. Ook de manier waarop we solliciteren heeft een lichte verandering doorgemaakt. Ben je aan het solliciteren en heb je binnenkort misschien een online sollicitatiegesprek? 

 

Met deze tips zorg je dat je online gesprek professioneel overkomt.

Take 1:

Kies je plaats met Zorg

Kies een locatie waar je niet gestoord kan worden en waar je een neutrale achtergrond hebt. Het komt niet bepaald professioneel over als bijvoorbeeld een hele berg afwas op de achtergrond te zien is of dat jouw kinderen of huisdieren voor de nodige entertainment zorgen. 

Take 2:

Bereid je voor

Een sollicitatiegesprek zonder voorbereiding is gedoemd om te mislukken. Bereid je daarom goed voor. Denk na over je sterke en ontwikkelpunten en neem bijvoorbeeld een kijkje op de website. Ben je mentaal helemaal voorbereid op je online sollicitatiegesprek? Fijn! Check wel nog je tech! Check of je Wifi goed werkt, je microfoon, je camera, batterij etc. Test bijvoorbeeld met je vrienden of familie. Zo ben je er zeker van dat alles goed werkt en dat je zonder zorgen kan beginnen aan het online sollicitatiegesprek.

Wist je dat: Een eerste indruk vaak al na 7 seconden gevormd is? Voor je het beseft, is je kans om een goede eerste indruk te maken voorbij. Je wilt dus niet je gesprek starten met “Kunt u mij horen? Hoort u mij nu? Hallo?”.  Begin met een “warme” begroeting en een glimlach. Meer hoeft dat niet te zijn.

Take 3:

Dress for succes

Hoe verleidelijk het ook is om je pyjamabroek aan te houden tijdens het online sollicitatiegesprek, dit kan je beter niet doen. Het kan best gênant worden als je toch ineens moet opstaan om iets te pakken. Kleed je aan alsof je effectief naar je sollicitatiegesprek gaat. Dress to impress, maar overdrijf niet. 

Take 4: 

Let op je lichaamstaal

Het is makkelijk te vergeten dat veel bewegingen worden gezien tijdens een online sollicitatiegesprek. Je lichaamstaal speelt een belangrijke rol in de flow van het sollicitatiegesprek. Probeer rechtop te zitten en glimlach regelmatig. Die lichaamstaal getuigt van interesse en zelfzekerheid. 

Take 5:

Kijk recht in de camera

Je gaat waarschijnlijk vanzelfsprekend naar je beeldscherm kijken en ook een beetje naar jezelf. Toch is het beter om rechtstreeks oogcontact te maken met je gesprekspartner. Zet je laptop of mobiel op ooghoogte, zorg ervoor dat je schouders en middel volledig in beeld zijn.

Lees vooral verder

Toekomstbestendige Arbeidsmarkt Zorg en Welzijn

De toekomst van de arbeidsmarkt in de zorg