Inspiratiesessie met ervaringsdeskundige Jorge Chito

Een indrukwekkend verhaal over de weg van dader naar hulpverlener.

Op dinsdag 18 april vond de eerste Inzetbaar inspiratiesessie van 2023 plaats. Deze werd gegeven door Jorge Chito, ervaringsdeskundige in de forensische psychiatrie. Hij vertelde ons zijn aangrijpende verhaal over zijn adoptie en hoe hij op jonge leeftijd al in de hulpverlening terecht is gekomen. Maar ook hoe dit uiteindelijk, na jarenlang een ontwricht leven te hebben geleid met gedragsproblemen en verslavingen, tot een gevangenisstraf en TBS-maatregel heeft geleid. 

Vervolgens heeft Jorge ons verteld hoe zijn behandeling uiteindelijk het kantelpunt in zijn leven is geweest en dat hij na zijn terugkeer in de maatschappij zélf hulpverlener is geworden. Hij is een studie gaan doen en als ervaringsdeskundige aan de slag gegaan binnen de kliniek waar hij als patiënt is behandeld. Inmiddels is Jorge HBO geschoold en draagt hij met zijn werk als hulpverlener bij aan het bieden van een toekomstperspectief aan patiënten binnen de forensische psychiatrie. Naast zijn vaste baan heeft hij zijn eigen bedrijf “Chito uit ervaring” en geeft hij lezingen, workshops en gastlessen. Eind 2019 verscheen zijn boek “Drie jaar cel en TBS; van dader naar hulpverlener”.

‘De manier waarop Jorge ons meenam in zijn verhaal was bewonderenswaardig, vol openheid en eerlijkheid. Het was erg interessant om ook eens de andere kant van het verhaal te horen: wat er allemaal precies toe heeft geleid dat hij een zwaar delict pleegde en daardoor TBS kreeg opgelegd.’

In de media hoor je eigenlijk alleen de slechte verhalen over TBS-patiënten. De meeste mensen hebben er dan ook totaal geen besef van dat dergelijke behandelingen ook echt succes kunnen hebben, net zoals bij Jorge. Het was triest om te horen wat hij allemaal heeft meegemaakt, maar ook ontzettend mooi om te zien dat hij dit nu gebruikt om echt iets te betekenen voor anderen. Zowel onze aanwezige zorgprofessionals als kantoorcollega’s waren onder de indruk van Jorge zijn verhaal en de manier waarop hij dit met ons deelde. Het was een inspirerende en leerzame ochtend!

 

Inzetbaar inspiratiesessies

Bij Inzetbaar organiseren wij enkele keren per jaar een inspiratiesessie voor onze zorgprofessionals. Deze sessies zijn onderdeel van het Inzetbaar trainingsprogramma en kunnen kosteloos worden bijgewoond door onze uitzendkrachten en ZZP’ers. Bij een inspiratiesessie komt er een spreker langs uit het werkveld en wordt er iedere keer weer een ander onderwerp behandeld. Zo hadden we vorig jaar onder andere een sessie over traumabehandeling en één met een ervaringsdeskundige uit de verslavingszorg. Het doel van deze inspiratiesessies is om de kennis van onze zorgprofessionals te vergroten, zodat zij weer eventuele nieuwe inzichten mee kunnen nemen in hun hulpverlening.


Wil je meer weten over het verhaal van Jorge en hoe hij zich inmiddels inzet als ervaringsdeskundige en hulpverlener in de forensische psychiatrie? Meer informatie is te vinden op zijn
website.
Wil je de volgende keer ook graag aansluiten bij een inspiratiesessie, informeer dan even bij jouw contactpersoon binnen Inzetbaar of meld je aan.

Lees vooral verder

Toekomstbestendige Arbeidsmarkt Zorg en Welzijn

De toekomst van de arbeidsmarkt in de zorg