Diversiteit en inclusiviteit op de werkvloer: zo doen wij dat!

Wat is diversiteit en wat is inclusiviteit?

De Dikke Van Dale definieert diversiteit als ‘het verschijnsel dat er ergens mensen zijn met verschillende etnische of culturele achtergronden’. Bij Inzetbaar zien wij diversiteit als alle mogelijke manieren waarop mensen van elkaar kunnen verschillen én hoe die mix van verschillen is op de werkvloer. 

 

Denk bij diversiteit aan:

geslacht, leeftijd, etniciteit, seksuele voorkeur, culturele achtergrond, religie, afstand tot de arbeidsmarkt, mensen met een functiebeperking, interesses, opleidingsniveau.

Deze zichtbare en onzichtbare verschillen hebben natuurlijk niks te maken met waar het eigenlijk om draait: TALENT! Voer naast een divers beleid, dus ook een inclusief beleid. Dat betekent dat je een vacature schrijft waar iedereen op kan en mag reageren. En zorg ook dat je personeel zich inclusief opstelt en iedereen met open armen ontvangt. Alleen zo creëer je een veilige omgeving waar iedereen zichzelf kan zijn.

‘Als je probeert om vanuit zo veel mogelijk verschillende invalshoeken naar een situatie te kijken heb je een veel rijker aanbod dan wanneer je je heel erg beperkt tot het gebruikelijke, tot wat je al decennialang doet’

Een mooi voorbeeld is het verhaal van Mandy:

 

In 2021 kwam ik onverwacht zonder werk te zitten toen ik 14 weken zwanger was. Solliciteren terwijl je in verwachting bent bleek helaas een hele uitdaging. Ik besloot om een oproep te plaatsen op LinkedIn met de vraag wie het aandurfde om een zwangere vrouw aan te nemen. Een paar maanden later werd ik gebeld door Susan van Inzetbaar met de mededeling: “wij durven dat aan!”. Inmiddels was ik echter al in het laatste trimester aangekomen. Toch wilde Susan me graag uitnodigen voor een gesprek om in ieder geval even kennis te maken. Na het gesprek waren we beiden meteen erg enthousiast. Aangezien de sollicitatieprocedure altijd wat tijd in beslag neemt ging ik het niet meer redden om nog voor mijn verlof aan de slag te gaan, maar gelukkig was het mogelijk om daarna pas te beginnen. Eindelijk een werkgever die naar mijn kwaliteiten keek en niet alleen naar mijn zwangere buik! 

 

De manier waarop Inzetbaar vanaf het begin af aan met mijn zwangerschap omging heb ik echt enorm gewaardeerd. Zo mocht ik helemaal zelf bepalen of ik nog voor mijn bevalling voor een tweede gesprek langskwam of erna. Toen ik deze toch had ingepland op het moment dat ik de 37 weken aantikte, belde Susan me de dag ervoor nog even op om te vragen of ik me goed genoeg voelde en dat ik me echt niet bezwaard hoefde te voelen als ik de afspraak toch wilde verzetten. Dit was voor mij niet nodig, maar ik vond het wel ontzettend fijn dat het nog even werd gevraagd. Die week ben ik dus toch nog het kantoor van Inzetbaar binnen gewaggeld en was ik aangenomen! 

 

Feit blijft dat veel werkgevers allerlei bezwaren zien wanneer een zwangere vrouw solliciteert. “Ze gaat er vier maanden uit, ze wil daarna vast minder gaan werken, ze gaat zich vast regelmatig afmelden wanneer haar kind ziek is”, enzovoorts. Terwijl die persoon misschien wel gewoon de perfecte kandidaat is voor de functie. Gelukkig is er bij Inzetbaar nooit sprake geweest van die bezwaren en hebben zij mij echt laten zien dat het om mij als persoon ging. Hierdoor heb ik me meteen heel erg welkom gevoeld, nog voordat ik was begonnen. Inmiddels ben ik alweer ruim een jaar werkzaam bij Inzetbaar en heb ik echt gemerkt dat iedereen hier zichzelf kan zijn. Er wordt heel goed gezien waar ieders kwaliteiten liggen en op welke manier die het beste worden benut en verder worden ontwikkeld. Tot op de dag van vandaag ben ik heel blij dat ik in zo’n fijn team mag werken!

 

Wil jij ook bij ons aan de slag? Check hier onze vacatures! 

Lees vooral verder

Toekomstbestendige Arbeidsmarkt Zorg en Welzijn

De toekomst van de arbeidsmarkt in de zorg